Update
3
min

Aanpassing bedrijfsopvolgingsregeling

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een fiscale regeling die het makkelijker maakt om een familiebedrijf over te dragen aan een opvolger, zonder dat er hoge schenk- of erfbelasting betaald hoeft te worden. Deze regeling is vooral van belang voor familiebedrijven en hun eigenaren die hun onderneming willen overdragen aan bijvoorbeeld een kind of een andere familielid. De regeling zorgt ervoor dat de belastingdruk bij bedrijfsoverdracht lager is, zodat het voortbestaan van het bedrijf niet in gevaar komt.

Wijzigingen vanaf 2025 en 2026

  • Vanaf 1 januari 2025: Het bedrag waarvoor 100% belastingvrijstelling geldt, wordt verhoogd naar €1,5 miljoen. Voor ondernemingen die meer waard zijn, wordt de vrijstelling verlaagd van 83% naar 75%.
  • Verkorting voortzettingstermijn: De termijn waarin de nieuwe eigenaar de onderneming moet voortzetten, wordt verkort van 5 naar 3 jaar voor schenkingen en erfenissen vanaf 2025.
  • Vanaf 2026: De regeling geldt alleen nog voor gewone aandelen in een vennootschap, niet meer voor opties, winstbewijzen of andere speciale soorten aandelen.
  • Antimisbruikbepaling: Vanaf 2026 kan iemand die eerder al eigenaar was van een bedrijf, niet opnieuw gebruikmaken van de regeling.
  • Langere bezitstermijn voor oudere eigenaren: Voor eigenaren ouder dan 70 jaar wordt de termijn waarin zij het bedrijf in bezit moeten hebben langer, voordat ze van de regeling kunnen profiteren.

Deze aanpassingen moeten de regels duidelijker maken en misbruik voorkomen.

Heb je nog vragen en wil je een afspraak maken?

Onze medewerkers staan klaar om je te helpen met professioneel en persoonlijk advies. Neem vandaag nog contact met ons op!