Diensten

Hypotheek regelen

Wij willen onze hypotheek regelen

Het regelen van een hypotheek is een belangrijke stap bij het kopen van een huis of bij het herfinancieren van je huidige woning. Of je nu kiest voor een traditionele bankhypotheek of financieringsoplossing op maat, wij staan klaar om je te begeleiden bij het juridische proces. Ook zorgen we ervoor dat alle belangrijke documenten zorgvuldig en op de juiste manier worden afgehandeld.

Hypotheek regelen

Hypotheek via een bemiddelaar of bank

Veel mensen kiezen ervoor om hun hypotheek te regelen via een bemiddelaar of rechtstreeks bij een bank. Deze adviseurs helpen je bij het vinden van een hypotheekproduct dat past bij je financiële situatie en wensen. Zodra je de juiste hypotheek hebt gekozen en alle voorwaarden met de geldverstrekker zijn overeengekomen, komt onze rol als notariskantoor in beeld. Wij zijn verantwoordelijk voor het opstellen en ondertekenen van de hypotheekakte. Deze akte is belangrijk, want hiermee wordt de hypotheek geldig en geregistreerd bij het Kadaster. Dit geeft de geldverstrekker zekerheid over de (terugbetaling van de) lening.

Financiering anders geregeld: particuliere hypotheek of geldleningsovereenkomst

Steeds vaker wordt een woning of vastgoed gefinancierd op manieren buiten traditionele bankhypotheken om. Twee voorbeelden hiervan zijn financiering via familieleden of via een investeerder. In deze gevallen is het nog belangrijker dat alle afspraken duidelijk en juridisch correct worden vastgelegd. Als notariskantoor kunnen wij je adviseren over deze vormen van financiering en uiteindelijk de benodigde akte opstellen en ondertekenen. Dit zorgt voor duidelijkheid en zekerheid voor iedere betrokken partij.

Diensten

  • Huis kopen
  • Hypotheek afsluiten
  • Woning verdelen
  • (Executie) veiling opstarten

Tips

Laat ook andere documenten doorkijken
Veel mensen komen maar af en toe bij de notaris. Een goed moment om ook andere (notariele) documenten te laten nakijken.
Bewaar de nota van afrekening
Wij stellen een nota van afrekening op. Op die afrekening staan kosten, zoals taxatiekosten, kosten van een adviseur en notariskosten. Vaak is een deel van die kosten aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting.

Hypotheekverhoging, oversluiting of verbouwing

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je hypotheek wilt aanpassen. Misschien heb je plannen om je huis te verduurzamen, wil je de hypotheek verhogen voor een verbouwing of overweeg je om over te stappen naar een andere geldverstrekker met gunstigere voorwaarden. Wat je reden ook is, wij helpen je bij het juridisch regelen van deze wijziging. Van het opstellen van de nieuwe hypotheekakte tot de registratie ervan bij het Kadaster.

Te weinig gestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste bepalingen in een hypotheekakte?

Een hypotheekakte bevat bepalingen die de afspraken tussen jou en de geldverstrekker vastleggen. De belangrijkste elementen zijn: het inschrijvingsbedrag (het maximale bedrag dat de bank kan opeisen), de omschrijving van het registergoed (de woning die als onderpand dient), de verplichting om de woning niet te verhuren zonder toestemming van de bank en de verplichting om de woning verzekerd te houden.

Het belangrijkste is dat je maandelijks aan je betalingsverplichtingen voldoet, om te voorkomen dat de bank stappen onderneemt, zoals het verkopen van je huis.

Wat is een overbruggingslening?

Een overbruggingslening is een tijdelijke lening die je kunt afsluiten als je een nieuw huis koopt, maar je oude woning nog niet is verkocht. De lening overbrugt de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning. Deze lening wordt vaak afgelost met de verkoopopbrengst van je oude woning. Het is een handige oplossing om financiële ruimte te creëren, maar het is belangrijk om goed te overwegen of je de lasten van twee woningen tijdelijk kunt dragen.

Hoe regel ik mijn hypotheek via een bemiddelaar of bank?

Je kunt je hypotheek regelen via een hypotheekbemiddelaar of direct bij een bank. Deze professionals helpen je bij het vinden van een hypotheek die past bij jouw financiële situatie en wensen. Zodra je een hypotheek hebt gekozen en alle voorwaarden zijn overeengekomen met de geldverstrekker, wordt de hypotheekakte door de notaris opgesteld. Deze akte wordt vervolgens ondertekend en geregistreerd bij het Kadaster, wat de geldverstrekker zekerheid geeft over de terugbetaling van de lening.

Wat is een particuliere hypotheek of geldleningsovereenkomst?

Een particuliere hypotheek of geldleningsovereenkomst is een vorm van financiering waarbij de lening wordt verstrekt door een familielid, vriend of investeerder, in plaats van een traditionele bank. Het is dan nog belangrijker dat deze afspraken duidelijk en juridisch correct worden vastgelegd om problemen in de toekomst te voorkomen. Als notariskantoor kunnen wij je adviseren over deze financieringsvormen en zorgen dat de benodigde documenten correct worden opgesteld en ondertekend.

Wanneer zou ik mijn hypotheek moeten verhogen, oversluiten of aanpassen?

Er zijn verschillende situaties waarin je je hypotheek wilt verhogen, oversluiten of aanpassen. Bijvoorbeeld, als je extra geld nodig hebt voor een verbouwing, als je wilt profiteren van gunstigere voorwaarden bij een andere geldverstrekker, of als je extra financiering nodig hebt voor verduurzaming van je woning. De notaris helpt bij het juridisch regelen van deze wijzigingen, zoals het opstellen van een nieuwe hypotheekakte en de registratie daarvan bij het Kadaster.

Neem contact met ons op

Bij elke hypotheek of financiering hebben wij de kennis, expertise en zorgvuldigheid in huis om alles volgens de regels te laten verlopen. Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het regelen van je hypotheek? Neem dan contact met ons op.