Einde relatie
Onze relatie is beëindigd. Wat moeten we nu regelen?
Het einde van een relatie, of het nu gaat om samenwoners, een huwelijk of een geregistreerd partnerschap, brengt naast emoties ook veel juridische en praktische regelingen met zich mee. Hieronder zetten we uiteen wat er geregeld moet worden en hoe je dit kunt doen, afhankelijk van de aard van je relatie.
Situatie samenwoners, huwelijk en geregistreerd partnerschap
Samenwoners:
Bij samenwoners hangt veel af van de vraag of er een samenlevingscontract is opgesteld. Zonder contract worden zaken in principe onderling geregeld. Als er wel een contract is, staan daarin de afspraken die bij het einde van de relatie gevolgd moeten worden. Eventuele gezamenlijke eigendommen worden verdeeld volgens die afspraken of, bij gebrek daaraan, in onderling overleg.
Huwelijk en geregistreerd partnerschap
Voor gehuwden en geregistreerde partners zijn de gevolgen van een relatiebeëindiging uitgebreider geregeld. De verdeling van gemeenschappelijke goederen, alimentatie en pensioenrechten moeten worden afgehandeld. Dit kan via een echtscheidingsconvenant dat door een notaris of advocaat wordt opgesteld, of - als beide partijen het niet met elkaar eens worden - via een gerechtelijke procedure.
Mediation
Mediation is een effectieve manier om conflicten tussen partijen op te lossen met hulp van een neutrale derde, de mediator. Deze aanpak wordt vaak gebruikt om tot een echtscheiding in overleg te komen, waarbij de partijen samen de voorwaarden van hun scheiding bespreken en overeenkomen en hierbij begeleid worden door de mediator.
Ouderschapsplan
Bij een relatie beëindiging met kinderen is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan omvat:
- Afspraken over de verzorging en opvoeding: Wie heeft wanneer de kinderen?
- Omgaan met bijzondere dagen: Verdeling van vakanties, feestdagen, verjaardagen, etc.
- Financiële regelingen: Kinderalimentatie, kosten voor school, medische zorg en andere uitgaven die bij kinderen horen.
- Communicatie: Hoe en wanneer communiceren ouders over de kinderen?
Verdeling van gemeenschappelijke goederen
De verdeling van gemeenschappelijke goederen, zoals de woning, kan ingewikkeld zijn. Deze situatie vereist vaak advies om te zorgen dat beide partijen tot een goede verdeling komen. Soms moet een woning verkocht worden, bijvoorbeeld als geen van beide partijen het zich kan veroorloven om de ander uit te kopen.
Alimentatieberekeningen
Alimentatie bij een scheiding is een bijdrage in het onderhoud van een ex-partner of van kinderen. Zie het als een wettelijk bepaalde onderhoudsplicht. De berekening van alimentatie is gebaseerd op zowel de behoefte van de ontvanger als de draagkracht van de betaler. Hoewel ons kantoor de berekeningen niet zelf uitvoert, kunnen wij je wel doorverwijzen naar specialisten die deze berekeningen kunnen maken. Als de berekening is gemaakt, kunnen we je adviseren over de te nemen stappen.
Diensten
Tips
Te weinig gestelde vragen
Als je als samenwoners uit elkaar gaat, maakt het of je een samenlevingscontract hebt. Zonder contract regel je de zaken in principe onderling. Heb je wel een contract, dan staan daarin afspraken over de verdeling van gezamenlijke eigendommen en eventuele andere regelingen. Deze afspraken moeten gevolgd worden bij het beëindigen van de relatie.
Bij het beëindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap moeten gemeenschappelijke goederen worden verdeeld, en er moeten afspraken over alimentatie en pensioenrechten worden gemaakt. Dit kan door middel van een echtscheidingsconvenant dat samen met een notaris of advocaat wordt opgesteld.
Een ouderschapsplan is verplicht bij een scheiding met kinderen. Het plan bevat afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen, hoe bijzondere dagen zoals feestdagen en vakanties worden verdeeld, financiële regelingen zoals kinderalimentatie, en de manier waarop ouders communiceren over de kinderen. Het ouderschapsplan zorgt voor duidelijke afspraken en voorkomt misverstanden.
Mediation is een methode waarbij een neutrale derde, de mediator, helpt om conflicten op te lossen en tot overeenstemming te komen. Bij een scheiding kan mediation helpen om samen de voorwaarden van de scheiding te bespreken en tot een akkoord te komen, zonder dat een rechter hoeft in te grijpen. Dit kan tijd, kosten en emotionele belasting verminderen.
De verdeling van gemeenschappelijke goederen, zoals de woning, kan complex zijn. Het is belangrijk om advies in te winnen om ervoor te zorgen dat beide partijen een eerlijke verdeling krijgen. Als geen van beide partijen de ander kan uitkopen, moet de woning mogelijk verkocht worden en de opbrengst verdeeld.
Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken over de scheiding worden vastgelegd, zoals de verdeling van bezittingen, alimentatie en pensioenrechten. Het convenant zorgt voor duidelijkheid en voorkomt dat er later conflicten ontstaan over de gemaakte afspraken. Het kan samen met een notaris of advocaat worden opgesteld en is een belangrijk document om de scheiding vervolgens formeel af te ronden.
Neem contact met ons op
Elk einde van een relatie is uniek en vereist een zorgvuldige afweging van keuzes. Ons notariskantoor adviseert en begeleidt je bij de juridische en praktische aspecten van het ontbinden van een relatie. Neem contact met ons op voor ondersteuning tijdens deze moeilijke periode.