Diensten

Grond (ver)kopen

Ik wil een stuk grond (ver)kopen

Het kopen of verkopen van grond kun je om verschillende redenen doen, afhankelijk van het type grond en je plannen ermee. Hieronder zetten we de verschillende situaties op een rij en leggen we per situatie uit hoe het daarbij behorende notariële proces verloopt, van de koopovereenkomst tot de uiteindelijke levering.

Grond (ver)kopen

Verschillende soorten grond

Landbouwgrond

Landbouwgrond is bestemd voor agrarische doeleinden. Deze grond wordt vaak gekocht door agrarische ondernemers die hun bestaande bedrijf of onderneming willen uitbreiden. Ook wordt landbouwgrond gekocht door projectontwikkelaars die de grond willen herbestemmen.

Snippergroen

Snippergroen verwijst naar de kleine stukjes groen die vaak grenzen aan particuliere tuinen. Deze grond wordt soms door gemeenten verkocht aan omwonenden om hun tuin uit te breiden. Ook het eigendom van deze stukjes snippergroen wordt via een notaris overgedragen en ingeschreven bij het Kadaster.

Tuingrond

Tuingrond kun je vergelijken met snippergroen: het wordt vaak gebruikt om een bestaande tuin uit te breiden.

Bouwkavel

Een bouwkavel is een stuk grond dat bestemd is voor de bouw van nieuwe woningen of bedrijfspanden. De aankoop van een bouwkavel is vaak ingewikkelder, vanwege de regelgeving en vereiste vergunningen. Ook moet grond voor een bouwkavel vaak uitgemeten worden en ook dit kan ons kantoor regelen.

Koopovereenkomst

De koop van grond kan zowel mondeling als schriftelijk worden geregeld. Een schriftelijke overeenkomst biedt meer zekerheid totdat de overdracht heeft plaatsgevonden. In de koopovereenkomst komen alle afspraken te staan, zoals de prijs, de grootte van het perceel en eventuele bijzondere voorwaarden of rechten (zoals het ‘recht van overpad’).

Diensten

Tips

Stel een schriftelijke koopovereenkomst op
Bij de koop van grond is niet altijd een schriftelijke koopovereenkomst verplicht. Toch raden wij aan om afspraken (ook) schriftelijk vast te leggen.
Denk goed na over omzet- en overdrachtsbelasting
Er gelden verschillende tarieven en vrijstellingen voor de omzet- en overdrachtsbelasting. Laat je vooraf goed infomeren, zodat je achteraf niet verrast wordt.
Laat een perceel tijdig uitmeten
Vaak is het vooraf uitmeten van grond voordeliger dan uitmeten achteraf. Wij helpen je hier graag bij.

Akte van levering

Na het sluiten van de koopovereenkomst volgt de akte van levering, die door de notaris wordt opgesteld en bij het Kadaster wordt geregistreerd. Deze akte bevat gedetailleerde informatie over het perceel, zoals de exacte grenzen, de rechten en plichten die aan het perceel verbonden zijn
en eventuele erfdienstbaarheden. De akte van levering garandeert de wettelijke overdracht van eigendom van de verkoper naar de koper.

Financiering

Je kunt het kopen van grond ook laten financieren door middel van een hypotheek. Lees voor meer informatie over het regelen van een hypotheek het kopje "Wij willen onze hypotheek regelen".

Herkomst van de gelden

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) verplicht notarissen om te controleren waar het geld vandaan komt dat je gebruikt om grond of een woning te kopen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat illegaal verkregen geld wordt witgewassen door er bijvoorbeeld grond of een huis mee te kopen.

Te weinig gestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste soorten grond die ik kan (ver)kopen?

Er zijn verschillende soorten grond die je kunt kopen of verkopen, elk met een eigen doel en bijbehorende regelgeving. Landbouwgrond is bedoeld voor agrarische doeleinden en wordt vaak gekocht door boeren of projectontwikkelaars. Snippergroen en tuingrond zijn kleine stukjes grond die meestal worden gebruikt om een bestaande tuin uit te breiden. Een bouwkavel is bestemd voor de bouw van woningen of bedrijfspanden en vraagt vaak extra aandacht vanwege de benodigde vergunningen en regels.

Wat moet er in een koopovereenkomst voor grond staan?

Een koopovereenkomst voor grond legt alle afspraken vast tussen koper en verkoper. Belangrijke onderdelen zijn de koopprijs, de grootte van het perceel, en eventuele bijzondere voorwaarden zoals recht van overpad of erfdienstbaarheden. Hoewel de koop mondeling kan worden gesloten, biedt een schriftelijke overeenkomst meer zekerheid en is deze juridisch bindend. Dit document vormt de basis voor de uiteindelijke akte van levering.

Wat is de rol van de akte van levering bij de aankoop van grond?

De akte van levering wordt door de notaris opgesteld na het sluiten van de koopovereenkomst. Dit document zorgt voor de juridische overdracht van de grond van de verkoper naar de koper en bevat gedetailleerde informatie over het perceel, zoals de exacte grenzen, rechten, plichten, en eventuele erfdienstbaarheden. Na ondertekening wordt de akte geregistreerd bij het Kadaster, waardoor jij de officiële eigenaar van de grond wordt.

Kan ik een hypotheek afsluiten voor de aankoop van grond?

Ja, het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor de aankoop van grond. Dit kan handig zijn als je de grond wilt financieren voor bijvoorbeeld de bouw van een woning of bedrijfspand. De hypotheekakte wordt net als bij woningfinanciering door de notaris opgesteld en geregistreerd bij het Kadaster. De akte biedt zekerheid aan de geldverstrekker.

Waarom moet ik de herkomst van mijn geld aantonen bij de aankoop van grond?

Volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) zijn notarissen verplicht om de herkomst van het geld dat je gebruikt voor de aankoop van je woning te controleren. Dit is om te voorkomen dat illegaal verkregen geld wordt witgewassen via de aankoop van onroerend goed. Je kunt de herkomst van je geld vaak aantonen met documenten zoals je belastingaangifte, bankafschriften of een jaarrekening.

Neem contact met ons op

Als je een stuk grond wilt kopen of verkopen, kunnen wij je door dit proces leiden. We zorgen er dan voor dat alle juridische onderdelen van het koopproces correct worden afgehandeld. Neem contact met ons op voor meer informatie of voor een vrijblijvend adviesgesprek.